Białko serwatkowe: czym jest i jak wpłynie na budowę masy mięśniowej?

Utworzone przez: Redakcja Bloga Nutrigo Lab |2021-02-24

Białko serwatkowe jest jednym z najpopularniejszych suplementów stosowanych w celu przyspieszenia budowy masy mięśniowej. Może stanowić uzupełnienie diety sportowców, osób ćwiczących na siłowni czy chcących w stosunkowo krótkim czasie poprawić swoją sylwetkę.  Jego stosowanie wiąże się ze zwiększeniem efektywności treningu, przyspieszeniem regeneracji organizmu, a także łatwiejszą rozbudową mięśni.

Istnieje kilka rodzajów białka serwatkowego – wybór odpowiedniego, które reprezentuje najwyższą jakość, może mieć znaczący wpływ na uzyskane przez ciebie efekty. Sprawdź więc czym dokładnie jest, jakie ma właściwości i na który typ odżywek warto postawić.

Spis treści

  1. Białko serwatkowe – co to jest?
  2. Które białko serwatkowe jest najlepsze?
  3. Białko serwatkowe a odchudzanie
  4. Białko serwatkowe – dawkowanie. Jak stosować?
  5. Białko serwatkowe – skutki uboczne
  6. Białko serwatkowe – opinie
  7. Białko serwatkowe – cena. Gdzie kupić?
  8. Białko serwatkowe – podsumowanie

Białko serwatkowe – co to jest?

Jest to wysokiej jakości białko, które naturalnie występuje w mleku – jego doskonałe właściwości wynikają z tego, że zawiera w swoim składzie wszystkie najbardziej wartościowe aminokwasy. Zarówno L-leucyna, L-izoleucyna, jak i L-walina są niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu, co również ma wpływ na popularność czystego białka serwatkowego.

Aby bliżej je poznać, warto dowiedzieć się, co zawiera w swoim składzie. Jego głównym elementem jest β-laktoglobulina, która stanowi aż 58% białka serwatkowego. Zawiera cysteinę biorącą udział w syntezie glutationu – z tego też względu jej przyjmowanie znacznie przyspiesza regenerację mięśni i powoduje, że trening może być jeszcze bardziej efektywny.

białko serwatkowe - co to jest

Drugim najważniejszym składnikiem białka serwatkowego (20%) jest α-laktoglobulina, która obniża ryzyko wystąpienia nowotworu. Wynika to z tego, że zmniejsza podziały linii komórkowych w organizmie człowieka.

Na trzecim miejscu znajduje się albumina surowicy bydlęcej (10-15%), która jest wartościowym źródłem aminokwasów endogennych – stanowi wewnętrzną i zewnętrzną część błon komórkowych, bierze udział w procesie syntezy lipidów i również może ograniczać ryzyko występowania nowotworów.

To jednak nie wszystko. W skład białka serwatkowego wchodzą też inne wartościowe substancje, do których zaliczamy:

  • laktoperoksydazę – enzym, który redukuje nadtlenek wodoru w organizmie, a także katalizuje utlenianie substratów organicznych i nieorganicznych (między innymi jodków i bromków), co sprawia, że zyskują one właściwości antybakteryjne;
  • laktoferynę – białko wydzielnicze, które odznacza się silnym działaniem antybakteryjnym i przeciwwirusowym, dzięki czemu skutecznie hamuje aktywność szkodliwych drobnoustrojów w ludzkim organizmie;
  • immunoglobuliny, które usprawniają działanie układu immunologicznego, w związku z czym podnoszą odporność organizmu na działanie wirusów czy bakterii, a do tego pełnią rolę receptorów i przeciwciał we krwi oraz limfie.

Wszystko to sprawia, że bez białka serwatkowego utrudniona byłaby naprawa uszkodzonych tkanek – jest bowiem ich cennym budulcem. Z tego też względu coraz więcej osób decyduje się na jego przyjmowanie. Pozwala przyspieszyć procesy regeneracyjne organizmu i znacząco podnieść efektywność treningową. Skuteczność, bezpieczeństwo oraz łatwa dostępność suplementów na jego bazie sprawia, że zdecydowanie warto zainteresować się tym rozwiązaniem.

Jak powstaje białko serwatkowe?

Choć białko to naturalnie występuje w mleku i niektórych produktach spożywczych, możliwe jest również jego wytwarzanie. Otrzymuje się je z serwatki, która powstaje w procesie produkcji sera. Początkowo w jej składzie dominują tłuszcz i laktoza, dlatego też niezbędne jest poddanie jej pewnym procesom fizycznym, takim jak ultrafiltracja. Dzięki niej powstaje koncentrat białka serwatkowego (WPC). Można poddać go dalszemu przetwarzaniu, które ma na celu usunięcie resztek laktozy i tłuszczów – wtedy jakość otrzymanego suplementu diety będzie jeszcze lepsza.

W zależności od tego, jaki rodzaj białka serwatkowego chce uzyskać producent, może zastosować również inne procesy, takie jak mikrofiltracja czy wymiana jonowa. Od wykorzystanej metody i dalszego procesu produkcji zależy nie tylko to, jakiej jakości będzie białko, ale też jakie będą jego właściwości, w tym smak, zapach czy kolor.

serwatka

Jak przyrządzić białko serwatkowe? Jest ono dostępne w formie suplementów diety i zwykle posiada konsystencję proszku, dzięki czemu stosuje się je w bardzo prosty sposób. Na bazie dobrego białka serwatkowego możesz przede wszystkim stworzyć pełnowartościowy napój (wystarczy zalać odpowiednią ilość produktu wodą lub mlekiem). To jednak nie wszystko – proszek można dodać również do spożywanych na co dzień dań, w tym naleśników, budyniu, lodów czy owsianki. Możliwości jest bardzo wiele i to, który wariant wybierzesz, zależy tylko od ciebie.

Co daje białko serwatkowe? Największe korzyści stosowania

Jak wspomnieliśmy wcześniej, czyste białko serwatkowe jest niezwykle cenne, ponieważ zawiera najważniejsze aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Z tego też względu posiada mnóstwo właściwości, które będą miały wpływ nie tylko na treningi i regenerację, ale również zdrowie i samopoczucie. Dlaczego warto stosować białko serwatkowe?

Wsparcie dla sportowców

Białko serwatkowe jest obecnie najpopularniejszym składnikiem odżywek dla sportowców – to właśnie na jego bazie powstają wartościowe produkty, które pozwalają znacząco podnieść efektywność treningów i przyczynić się do szybszej rozbudowy masy mięśniowej. Z czego to wynika?

Białko jest najważniejszym budulcem mięśni. Nic więc dziwnego, że osoby aktywne potrzebują go w swojej diecie więcej niż te, które prowadzą siedzący tryb życia. Dotyczy to nie tylko zawodowych sportowców, ale również bywalców siłowni, miłośników biegania, pływania czy jazdy na rowerze. Każdy kolejny trening prowadzi do zwiększenia zużycia białek ustrojowych, znajdujących się w ludzkim organizmie – to powoduje z kolei powstanie dużego zapotrzebowania na dodatkowe proteiny, które są zbudowane głównie z aminokwasów endogennych. Co więcej, wysiłek fizyczny niszczy mięśnie i dlatego też wskazane jest stosowanie preparatów, które przyspieszą proces ich regeneracji.

Dobre białko serwatkowe posiada największe stężenie aminokwasów endogennych i aminokwasów rozgałęzionych – nie dziwi więc fakt, że jest tak popularne wśród sportowców i osób aktywnych. Podnosi koncentrację aminokwasów w krwiobiegu, a także stymuluje anabolizm przy jednoczesnym hamowaniu procesów katabolicznych. Co więcej, dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości leucyny pozwala osiągnąć tzw. próg leucynowy i aktywować szlaki mTOR, co z kolei przyczynia się do powstawania nowych białek.

Dzięki regularnemu stosowaniu:

  • przyspieszysz procesy regeneracyjne mięśni i zyskasz możliwość zwiększenia częstotliwości oraz intensywności treningów;
  • zmniejszysz dolegliwości bólowe związane z ćwiczeniami, co pozwoli ci osiągać lepsze wyniki na co dzień;
  • przyspieszysz proces budowy masy mięśniowej bez konieczności stosowania niebezpiecznych dla zdrowia sterydów;
  • zwiększysz efektywność przeprowadzanych treningów – niezależnie od tego, czy uprawiasz sport amatorsko, czy też zawodowo.

Pamiętaj – jeżeli chcesz osiągnąć doskonałe efekty i zyskać wszystkie wymienione wyżej korzyści, musisz przyjmować białko serwatkowe w odpowiednich ilościach. Zbyt duże dawki nie tylko nie przyniosą ci oczekiwanych wyników, ale mogą nieść niepożądane skutki uboczne, o których przeczytasz w dalszej części tego artykułu.

Podniesienie poziomu hormonu wzrostu

Hormon wzrostu (HGH) pełni wiele funkcji w ludzkim organizmie – wpływa na siłę, wygląd i kondycję człowieka. Jest odpowiedzialny za syntezę białek ustrojowych, szybsze spalanie tłuszczów, obniżanie poziomu cukru we krwi, a także oddziałuje pozytywnie na gospodarkę mineralną i wodną. Niestety, w wyniku różnych czynników wrodzonych i nabytych, czasami dochodzi do obniżenia jego poziomu, co może prowadzić do licznych dolegliwości, a także spadku energii, zmniejszenia zdolności do wysiłku fizycznego, otyłości brzusznej, a nawet stanów lękowych czy depresji.

Czyste białko serwatkowe pozwoli na podniesienie jego poziomu w ludzkim organizmie, co okaże się szczególnie istotne dla osób po 40. roku życia. Dzięki jego suplementacji odzyskasz energię i wyeliminujesz różnego rodzaju zaburzenia reakcji emocjonalnych – to z kolei może znacząco wpłynąć na jakość twojego codziennego życia oraz samopoczucie.

Działanie antynowotworowe

Wspomnieliśmy wcześniej o wartościowych składnikach białka serwatkowego, takich jak α-laktoglobulina oraz albumina surowicy bydlęcej – jedną z ich podstawowych właściwości jest działanie antynowotworowe, które znacznie ogranicza ryzyko wystąpienia tej choroby. Co więcej, pozwolą one na zahamowanie rozrastania się raka gruczołowego jelita grubego, prostaty czy okrężnicy. Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości cysteiny, która wspomaga syntezę glutationu i, co za tym idzie, redukuje szkodliwe substancje - nadtlenek wodoru oraz wodorotlenki lipidowe.

Z tego też względu białko serwatkowe może być stosowane w terapiach przeciwnowotworowych.

Działanie antydepresyjne

Wspomnieliśmy już o podnoszeniu poziomu hormonu wzrostu w organizmie. Ma on ogromny wpływ na zdrowie emocjonalne człowieka – przyczynia się do wyeliminowania stanów depresyjnych i lękowych, a także może doprowadzić do tego, że człowiek przestanie izolować się od innych i będzie prowadził bogatsze życie towarzyskie.

To jednak nie wszystko – białko serwatkowe dostarcza L-tryptofan, który podnosi poziom serotoniny, a więc „hormonu szczęścia” w mózgu. Również to będzie miało duży wpływ na twoje codzienne samopoczucie i pozwoli ci łatwiej wyeliminować rozmaite problemy natury psychologicznej.

Wzmacnianie układu immunologicznego

Regularne stosowanie dobrego białka serwatkowego w odpowiednich ilościach może znacząco wzmocnić układ immunologiczny. Wynika to między innymi z tego, że zawiera w swoim składzie immunoglobuliny, które usprawniają jego pracę, wpływając jednocześnie na większą odporność na różnego rodzaju choroby. W ten sposób uchronisz się przed wirusami i bakteriami, a także szybciej pozbędziesz się patogenów i komórek nowotworowych.

Działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne wykazuje również inny składnik białka serwatkowego – laktoferyna, co stanowi dodatkową barierę przed niepożądanymi chorobami i dolegliwościami.

Wspomaganie wchłaniania się wartościowych składników

Białko serwatkowe, między innymi dzięki wspomnianym już immunoglobulinom, pomaga w absorbcji cennych składników mineralnych – przede wszystkim wapnia. Jest to pierwiastek stanowiący podstawę tkanki łącznej, zębów oraz kości, a do tego uczestniczący w procesie krzepnięcia krwi, regulujący pracę niektórych hormonów czy wpływający pozytywnie na pracę serca.

Dzięki lepszej wchłanialności wapnia zauważysz wiele korzystnych zmian w swoim organizmie, co także wpłynie na twoje codzienne zdrowie i samopoczucie.

Zmniejszanie uczucia głodu

Białko serwatkowe zawiera w swoim składzie glikomakropeptyd – związek, który prowadzi do zwiększania ilości cholecystokininy (CCK) w organizmie. Jest to hormon jelitowy, który wywołuje uczucie sytości i pozwala przywrócić oraz utrzymać prawidłową mikroflorę jelit. Dzięki temu białko serwatkowe niweluje głód o wiele lepiej niż inne białka, przyczyniając się do szybszego zrzucenia zbędnych kilogramów.

Nieco więcej o właściwościach odchudzających odżywek tego typu powiemy później – być może będzie to twój sposób na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Inne cenne właściwości białka serwatkowego

Oczywiście powyższe korzyści, jakie daje czyste białko serwatkowe, to nie wszystkie, o których warto wspomnieć. Jego regularna suplementacja pozwoli również na obniżenie ciśnienie tętniczego krwi oraz poprawę motoryki żołądka. Polecane jest więc nie tylko sportowcom.

Kiedy brać białko serwatkowe?

Białko serwatkowe ma z jednej strony przygotować cię do intensywnego treningu, a z drugiej przyspieszyć regenerację mięśni. Według specjalistów najlepiej przyjmować je po zakończonych ćwiczeniach (do 2 godzin po treningu). Dzięki temu zahamowane zostaną procesy kataboliczne, a ty uzupełnisz niedobory niezbędnych aminokwasów. W ten sposób twoje mięśnie szybko się odbudują, a dolegliwości bólowe będą o wiele mniejsze. Warto wraz z białkiem dostarczyć organizmowi także odpowiednią dawkę węglowodanów, np. w postaci banana.

Okazuje się jednak, że odżywkę można zastosować nie tylko po treningu. Możesz również wypić koktajl z białkiem serwatkowym tuż po przebudzeniu (najlepiej przed śniadaniem) albo w długich odstępach między kolejnymi posiłkami. W ten sposób unikniesz głodu i zyskasz odpowiednią dawkę energii – nie tylko do ćwiczeń, ale również codziennych czynności.

Pamiętaj – niezależnie od tego, z którego rodzaju białka serwatkowego korzystasz, nie powinieneś przekraczać zalecanej dawki. Co więcej, chcąc sprawić, aby treningi były efektywne, a rozbudowa masy mięśniowej jeszcze skuteczniejsza, nie zapominaj o innych wartościowych składnikach – węglowodanach, zdrowych tłuszczach czy wodzie.

Jak smakuje białko serwatkowe?

Białko serwatkowe występuje w formie proszku, któremu nadaje się w procesie produkcji odpowiedni kolor, zapach oraz smak. Uzyskuje się to poprzez dodawanie rozmaitych barwników, aromatów czy substancji słodzących, które mają zapewniać maksymalny komfort stosowania odżywki.

Wybór jest tutaj bardzo duży – możesz postawić na smaki owocowe (truskawka, banan czy wiśnia), jak również inne – niezwykle popularne są odżywki czekoladowe, kokosowe, waniliowe czy toffi. W ten sposób każdy ma możliwość znalezienia takiego wariantu, który najbardziej mu odpowiada i który będzie sprawiał, że poranny czy popołudniowy shake nie tylko przyniesie odpowiedni efekt, ale również sprawi przyjemność.

Białko serwatkowe dla kobiet

Warto zaznaczyć, że białko serwatkowe w proszku to nie tylko rozwiązanie dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć efektywność swoich treningów i przyspieszyć proces budowania masy mięśniowej. Wysokiej jakości odżywki polecane są również kobietom – zarówno tym, które uprawiają sport zawodowo, jak i ćwiczącym amatorsko.

białko serwatkowe dla kobiet

Wynika to przede wszystkim z tego, że dobre białko serwatkowe:

  • bardzo łatwo i szybko się wchłania, dając doskonały efekt bez względu na intensywność czy częstotliwość treningów;
  • dodaje energii i poprawia codzienne samopoczucie;
  • ma pozytywny wpływ na sylwetkę – nie tylko ze względu na wspomaganie rozwoju mięśni, ale też przyspieszenie metabolizmu i dawanie uczucia sytości (w ten sposób pozwala szybciej zrzucić zbędne kilogramy);
  • wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc przed różnego rodzaju chorobami;
  • jest smaczne i może stanowić składnik napojów, koktajli czy deserów.

Kobiety powinny wybierać przede wszystkim takie białko, które zawiera minimum tłuszczu. Dzięki temu będą one mogły zadbać o piękną sylwetkę i, poza rozbudową mięśni, szybciej zrzucić niechcianą tkankę. W tym wypadku polecany jest hydrolizat białka serwatkowego, który zawiera w swoim składzie zaledwie 1% tłuszczu.

To nie wszystko! Regularne stosowanie wysokiej jakości białka może minimalizować ryzyko chorób serca oraz nowotworu piersi u kobiet.

Białko serwatkowe a nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy dotyka wielu osób dorosłych w Polsce i objawia się bólami brzucha, wzdęciami oraz biegunką – zwykle po spożyciu mleka albo jego przetworów. Czy ludzie cierpiący na tę dolegliwość mogą przyjmować odżywki białkowe?

Jak się okazuje – tak, jednak wszystko zależy od tego, który rodzaj białka serwatkowego wybierzesz. Niezależnie od tego, czy cierpisz na silną, czy lekką hipolaktazję, powinieneś zrezygnować z koncentratów oraz izolatów, które mogą zawierać zbyt dużo laktozy. O wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie hydrolizat – posiada najwyższą zawartość białka, a ilość tłuszczu oraz innych składników została w nim ograniczona do absolutnego minimum.

Dzięki temu hydrolizat białka serwatkowego może być stosowany zarówno przez osoby z nietolerancją laktozy, jak też alergików czy ludzi cierpiących na rozmaite dolegliwości układu pokarmowego.

Które białko serwatkowe jest najlepsze?

Każde białko serwatkowe ma swoje zalety i wady. Zdecydowanie najwięcej korzyści przyniesie hydrolizat, który posiada najwyższą zawartość białka, a do jego produkcji nie stosuje się jakichkolwiek substancji dodatkowych. Minimalna zawartość tłuszczów i węglowodanów będzie korzystna dla osób odchudzających się, a odżywka zwykle może być stosowana nawet przez te, które cierpią na alergie pokarmowe czy dolegliwości układu pokarmowego.

Drugą najlepszą odżywką, stworzoną na bazie białka serwatkowego, jest izolat, który również wykazuje dużą skuteczność w budowie masy mięśniowej, a do tego świetnie się wchłania i jest lekkostrawny. Nie zawiera wielu tłuszczów i węglowodanów, dlatego też może być stosowany zarówno przez sportowców, jak również amatorów czy osoby odchudzające się. Jest on też tańszy od hydrolizatu, dlatego znajduje spore grono wielbicieli.

Na ostatniej pozycji zwykle klasyfikowany jest koncentrat, ponieważ zawiera najmniejszą ilość białka (zwykle około 60%). Do jego wad zaliczamy również dłuższy czas wchłaniania i trawienia oraz wyższą zawartość tłuszczu i węglowodanów. Nie zaleca się go także rano oraz po treningu. Warto jednak zwrócić uwagę na zalety – przede wszystkim najniższą cenę. Koncentrat białka serwatkowego pozwoli rozbudować masę mięśniową, ma przyjemny smak i często polecany jest początkującym. Nie warto więc skreślać go całkowicie.

Jakie białko serwatkowe wybrać?

Najprościej byłoby wskazać hydrolizat, ponieważ posiada największą zawartość białka spośród wszystkich innych odżywek (nawet 100%!). Niestety jego cena często okazuje się zaporowa dla kupujących, dlatego też wszystkim osobom, którym zależy na najlepszym stosunku ceny do jakości, polecamy izolat – jest o wiele tańszy i zawiera aż 80-90% białka. To wystarczająco dużo, aby zyskać doskonałe efekty zarówno w trakcie, jak i po treningu.

Pamiętaj – niezależnie od tego, który rodzaj odżywki wybierzesz, kup ją w sprawdzonym, legalnym sklepie, który cieszy się pozytywnymi opiniami użytkowników. Unikniesz wtedy ryzyka wystąpienia efektów ubocznych i uzyskasz satysfakcjonujące wyniki suplementacji.

Białko serwatkowe a odchudzanie

Wspominaliśmy wcześniej, że białko serwatkowe może mieć pozytywny wpływ na odchudzanie. I choć nie to jest głównym celem jego stosowania, może pomóc ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Z czego to wynika?

Od wielu lat naukowcy próbują sprawdzić, jaki jest wpływ białka serwatkowego na odchudzanie – efekty ich starań okazały się bardzo satysfakcjonujące. Z licznych opinii wynika bowiem, że odpowiednia odżywka może:

  • zahamować apetyt, jeżeli zostanie spożyta bezpośrednio przed posiłkiem – pozwoli to zmniejszyć porcje, co będzie miało przełożenie na wagę;
  • przyczynić się do wydzielania glukagonu i doprowadzi do uruchomienia procesów odpowiadających za spalanie tkanki tłuszczowej (szczególnie w połączeniu z wapniem);
  • zapoczątkować proces termogenezy, w wyniku którego organizm będzie korzystał z zapasów tkanki tłuszczowej, by wyprodukować większe ilości energii.

Wszystko to, w połączeniu z większą efektywnością ćwiczeń, pozwoli szybciej uzyskać piękną sylwetkę. Oczywiście nie wolno zapominać o odpowiedniej diecie oraz intensywnym treningu – bez tego spożywanie nawet najlepszego białka serwatkowego nie przyniesie satysfakcjonujących efektów.

Białko serwatkowe – dawkowanie. Jak stosować?

Jak brać białko serwatkowe? Przede wszystkim z umiarem – w przeciwnym razie mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne.

Zalecana dzienna dawka to około 1,5-2,2 g na 1 kg masy ciała. Warto jednak zaznaczyć, że ze względu na różnorodność dostępnych na rynku odżywek, a także intensywność przeprowadzanych treningów ilość ta może być inna – dlatego też przed zastosowaniem produktu, warto dokładnie zapoznać się wytycznymi producenta.

Ile razy dziennie brać białko serwatkowe?

Ogólna zasada mówi również, by nie przyjmować więcej niż 3 dawki białka serwatkowego dziennie. Przekroczenie tej ilości także może skutkować niepożądanymi skutkami ubocznymi.

I tak, jak wspomnieliśmy wcześniej – najlepiej przyjmować odżywkę po treningu albo po przebudzeniu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ją również w ciągu dnia, a nawet przed snem – według wielu specjalistów może to dodatkowo zapobiec procesom katabolicznym.

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Stosowanie białka serwatkowego w odpowiednich dawkach jest bezpieczne i nie stanowi jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia. Niestety wiele osób przekracza zalecane porcje, w wyniku czego pojawiają się niepożądane efekty uboczne. Do tych najczęstszych zaliczamy przede wszystkim dolegliwości żołądkowe – bóle brzucha, biegunki, wzdęcia czy gazy.

Przed zakupem jakiejkolwiek odżywki sprawdź, czy nie cierpisz na alergie pokarmowe – w ich wyniku nawet niewielkie ilości preparatu mogą wywołać efekty uboczne.

Należy pamiętać, że chcąc uzyskać najlepsze rezultaty i jednocześnie uniknąć ryzyka wystąpienia niepożądanych reakcji, warto zainwestować w dobre białko serwatkowe. Przez specjalistów polecane są zwłaszcza hydrolizaty, które posiadają najlepszy skład.

Białko serwatkowe – opinie

Białko serwatkowe cieszy się pozytywnymi opiniami wśród konsumentów – jest to wynik jego skuteczności. Pozwala zwiększyć intensywność i efektywność treningów, szybciej rozbudować masę mięśniową i spalić tkankę tłuszczową.

Wśród zalet odżywek tego rodzaju wymienia się również łatwość ich stosowania, przyjemny smak i uniwersalność – dzięki sproszkowanej formie mogą być dodawane także do potraw i deserów. Nie bez znaczenia jest też bezpieczeństwo stosowania – zdecydowana większość osób twierdzi, że regularne przyjmowanie odżywki nie wywołało jakichkolwiek problemów żołądkowych.

Opinie lekarzy

Wiele dobrego o odżywkach białkowych można usłyszeć również od lekarzy, którzy zwracają jednocześnie uwagę na to, aby wybierać produkty wysokiej jakości. Te gorsze, które zawierają w swoim składzie dużo tłuszczów i węglowodanów, mogą nie dać wystarczającego efektu i wpłynąć negatywnie na wagę osoby ćwiczącej. Specjaliści podkreślają jednak, że podstawą jest dostarczanie protein wraz z dobrze zbilansowaną dietą.

Białko serwatkowe – cena. Gdzie kupić?

Cena odżywki zależy przede wszystkim od jej rodzaju i jakości. Przykładowo białko serwatkowe WPC można zakupić już za 50 zł/kilogram. Jednak chcąc zainwestować w produkt lepszy i zdrowszy, warto wydać więcej – np. hydrolizat dostępny jest w cenach około 150 zł/kilogram, choć może kosztować jeszcze więcej. Pamiętaj również, by zaopatrywać się w produkty u sprawdzonych dostawców i z legalnych źródeł.

Najtańsze białko serwatkowe nie będzie najlepszym rozwiązaniem. O wiele lepiej jest dopłacić, ale zyskać gwarancję tego, że kupuje się wysokiej jakości produkt zapewniający doskonałe efekty suplementacji.

Białko serwatkowe – podsumowanie

Białko serwatkowe jest godne polecenia wszystkim osobom aktywnym, które chcą poprawić efektywność ćwiczeń i przyspieszyć proces rozbudowy masy mięśniowej oraz spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki wysokiej skuteczności, łatwej przyswajalności oraz przyjemnemu smakowi, jest ono polecane zarówno przez zadowolonych konsumentów, jak również specjalistów.

Pamiętaj tylko, by kupować odżywki wysokiej jakości i w sprawdzonych źródłach – tylko wtedy unikniesz rozczarowania i zyskasz więcej radości z codziennych treningów.


Treści zamieszone na blogu NutrigoLab.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Administrator serwisu nie odpowiada za możliwe skutki wynikające z wykorzystania informacji zamieszczonych w witrynie. Jeżeli oczekujesz porady, skontaktuj się ze specjalistą.